luni, 28 ianuarie 2013

Afine - caracteristici

Afinul este un arbust fructifer, ce se dezvolta la o inaltime medie de 30-50 cm, insa el poate ajunge si pana la 4 m. Afinul are fructele de culoare albastra si se gaseste in zonele montane, pe pasunile alpine sau locuri stancoase, pana la 2500 m inaltime.

Afinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sanatatii noastre. Fructele si frunzele sunt folosite in medicina naturista.


Afinele contin flavonoide, antocianine si glucochinina, care ajuta la prevenirea sau tratarea afectiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum venele inflamate (varicele), tromboza venoasa, angina, fragilitatea capilarelor etc.


Afinul contine nivele ridicate de vitamina A si C care, impreuna cu pigmentul antocianina, imbunatatesc activitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos. Aceste efecte benefice sunt datorate antocianinelor, care ajuta la protejarea tesuturilor retinei impotriva radicalilor liberi. Vitaminele si nutrientii din afine mai sunt eficiente si impotriva oboselii ochilor.

Substantele din afine protejeaza organismul impotriva infectiilor si au o actiune anti-inflamatoare, luptand cu succes impotriva infectiilor tractului urinar - precum cistita. Sucul de afine contine substante - "antibiotic" numite proantocianidine care anihileaza colibacilii, principalele bacterii care cauzeaza infectiile urinare. Proantocianidinele nu permit bacteriilor sa modifice structura celulelor aflate pe mucoasa tractului urinar, ci le elimina din organism.

S-a demonstrat stiintific prin urmatorul experiment: intr-o eprubeta in care se afla colibacili, se toarna suc de afine, acest suc va neutraliza bacteriile in 24 de ore. De aceea consumul regulat de suc de afine - cel putin un pahar pe zi - elimina factorii de risc ce ar putea conduce la infectii urinare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More