luni, 28 ianuarie 2013

Calitatile afinului cu tufa inalta

   

  • Fructele de afin au calitaţi curative şi terapeutice peste majoritatea fructelor şi legumelor cultivate. 
Ele  conțin 83% apă si 17% substanță uscată. Consumul a 100g de fructe au un aport de: 62 kcal, 0.7g proteine, 0.5g grasimi, carbohidrați 15.3g, fibre 1.5g, calciu 15 mg, fosfor 13 mg, fier 1mg, sodiu 1mg, potasiu 81mg, vitamina A 100 IU, tiamină 0.03 mg, riboflavină 0.06mg, vitamina C 14 mg precum și magneziu. În urma unor cercetări de nutriţie umană s-a constatat că afinele au cel mai ridicat nivel al activităţii antioxidante.

  • Productivitate sporită.


 În perioada de maturitate producția medie multianulă la soiurile cele mai productive este de 10-12 tone.


  • Se poate cultiva pe soluri acide. 
 Solurile acide cu pH între 4.5 și 5.5 (soluri improprii majorităţii culturilor), cu o aprovizionare medie sau chiar slabă în nutrienți, fără un conținut ridicat în argilă, cu un drenaj bun asigură condiții destul de favorabile pentru cultura afinului.  Având o toleranță destul de mare la boli și dăunători afinul poate fi cultivat și fără tratamente de fitoprotecție.  Afinul de tufă înaltă are o bioconversie foarte bună putânt realiza producții ridicate fără a se apela la îngrășeminte chimice.Cele mai bune rezultate se obţin dacă terenul din zona rădăcinilor este menţinut umed de primăvara până toamna.
  • Locaţia ideală pentru plantaţiile de afin trebuie să fie: 
- cât mai expusa la soare; 
- să aibă asigurată drenarea apei; 
- să asigure accesul la o sursă de apă pentru irigare şi energie electrică;
- să se înfiinţeze pe un teren bine lucrat şi fără buruieni; 

  • O cultură bine întreţinută poate produce timp de 40-50 de ani sau chiar mai mult. 
Cercetările efectuate în SUA dar și în România au arătat că plantele de afin pot să producă semnificativ chiar și la vârste de peste 40 de ani. Într-o plantație cu o stare fiziologică bună, în care se  execută tăieri de regenerare și alte lucrări specifice, perioada de exploatare a unei plantații de peste 40 de ani poate fi prelungită cu încă 15-20 de ani.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More