luni, 28 ianuarie 2013

Perioada optima de plantare

                                                           




Perioada propice de plantare este toamna şi primavara.Plantele de afinii pe care ii oferim sunt livrati in ghiveci si ei pot fi plantati in tot timpul anului cu exceptia perioadei cand solul este inghetat, dar este foarte important sa fie udati imediat dupa plantare daca sunt plantati in perioada de vegetatie.

Pentru plantarea de toamna sau primavara, randurile se pregatesc din vara, cel tarziu toamna devreme, datorita conditiilor meteo nefavorabile, care pot face imposibile lucrarile agricole mai tarziu. Daca la plantare afinii nu mai sunt in vegetatie (nu mai au frunze) sistemul de irigatii se poate instala primavara, deoarece iarna nu se iriga.
 Afinul se planteaza la aproximativ 0,7-1m unul de altul pentru a forma un rand compact in cazul culturilor intensive. Daca cresterea acestora este ca specimene individuale (nu in cultura intensiva) atunci distanta dintre ele poate fi de 1.8 m. Plantarea pe randuri compacte trebuie sa aibe o anumita distanta intre randuri si anume intre 2,5 - 3 m. De preferabil ar fi 3 m, datorita echipamentelor folosite intretinerea si recoltarea afinelor.

Pentru plantatiile intensive de afin, se foloseste plantarea pe biloane.  Biloanele sunt un amestec de rumegus cu pamant, inalte de 40-60 cm fata de cota naturala a terenului si late de 0.8 - 1 m. Pentru realizarea biloanelor se lucreaza solul, se ara, se ierbicideaza (daca terenul se pregateste primavara sau vara), se discuieste, se frezeaza, se picheteaza, se marcheaza randurile, se formeaza un sant cu trupita pe randurile trasate, se aseaza deasupra randului rumegusul, de pe margini se ridica pamant care se amesteca cu rumegusul, se aranjeaza randul drept, se instaleaza furtunul de irigat, se aseaza folia sau panza agrotextila, care se fixeaza pe margini in pamant. Aceasta se decupeaza in locul unde urmeaza sa fie plantati arbustii si se planteaza. Se planteaza manual ca si rasadurile. Intre randuri pamantul trebuie nivelat, si nu stica sa fie gazon prin inierbare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More